‘Lijkt het jou leuk om de column dit keer te schrijven’, vroeg mijn compagnon Barbara. ‘Ja, dat is goed’, was mijn antwoord. Makkelijker gezegd dan gedaan, want eerlijk is eerlijk, ik ben er wel even voor gaan zitten. Ik wist eigenlijk niet waar ik moest beginnen. Het eerste wat in mij opkwam was dat ik dan natuurlijk wel leuk moet schrijven als ik wil voorkomen dat lezers afhaken en doorbladeren.

Daarmee kwam ik wel gelijk tot het onderwerp van deze column, want het verzoek om leuk te schrijven kreeg ik onlangs van een cliënt die mij aangaf dat hij na lang zoeken eindelijk een goede kandidaat had gevonden. Alleen deze sollicitant dreigde af te haken. Hij was erg enthousiast over het bedrijf en leek graag aan de slag te willen. Hij gaf echter aan dat de arbeidsovereenkomst hem afschrikte en helemaal niet paste bij de indruk die hij van het bedrijf had. Mijn cliënt had de sollicitant gerustgesteld en geantwoord dat het een standaarddocument was met gebruikelijke juridische bepalingen, maar daarmee geef je natuurlijk nog geen signaal af dat deze werknemer echt welkom is. De standaard arbeidsovereenkomsten zijn eigenlijk allemaal slaapverwekkend en staan vol met juridische taal.

Samen met mijn cliënt ben ik daarom op zoek gegaan naar een versie van een arbeidsovereenkomst die wel een welkomstgevoel geeft. Een leuke arbeidsovereenkomst was het doel. Een uitdaging voor mij, omdat ook ik veel werk met de vertrouwde “saaie” arbeidsovereenkomsten. Ik ben natuurlijk geen marketeer en het verleiden van lezers met onderscheidende teksten is echt wel even andere koek. Waar veel arbeidsovereenkomsten starten met: ‘Werknemer treedt met ingang van 1 april 2019 in dienst bij Werkgever voor onbepaalde tijd’ is de arbeidsovereenkomst gewijzigd in een welkomstbrief met als openingszin: ‘Wat leuk dat je ons team komt versterken en op 1 april 2019 voor onbepaalde tijd bij ons start.’

De weinig aantrekkelijke proeftijdbepaling is ook aangepast van: ‘De eerste twee maanden na indiensttreding gelden als proeftijd. Ieder der partijen is bevoegd zolang deze proeftijd loopt de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen’ naar: ‘Zowel voor jou als voor ons is dit een nieuwe samenwerking en wij vinden het belangrijk dat wij elkaar beter leren kennen om te kijken of het klikt. Wij hanteren daarom een proeftijd van twee maanden.’

Op deze manier zijn alle artikelen in de arbeidsovereenkomst vervangen door aantrekkelijke teksten met als resultaat een welkomstbrief waarin alle belangrijke onderwerpen worden besproken die ook in een standaard arbeidsovereenkomst zijn opgenomen en waarvan de inhoud juridisch klopt. De welkomstbrief past volledig bij de cultuur van het bedrijf. Op deze wijze laat je de sollicitant zien dat het ook leuk kan. Werkgevers, waarom saai doen als het ook in fijne taal kan en vertrouwen kan uitstralen? Uiteindelijk wil je een langdurige arbeidsrelatie aangaan. Als advocaten kunnen wij ook met de tijd meegaan en wollige juridische taal kan in veel gevallen ook anders.

Bel gerust als je hier vragen over hebt.

https://ondernamen.nl/het-verleiden-van-een-sollicitant/

 

 

Terug naar overzicht